| Telif Hakları | Cem Yılmaz | Erotik Hikayeler | MP3 İndir iMDAT ÇAĞRISI S.O.S'İN ANLAMINEDİR? | Açık bilgi paylsım alanı

iMDAT ÇAĞRISI S.O.S'İN ANLAMINEDİR?

Çok kişi S.O.S.'ingemimizi kurtar (SaveOur Ship), ruhumuzu kurtar (Save Our Soul) veyadiğer sinyalleri durdur (Stop OtherSignals) kelimelerinin başharflerinden oluştuğunu sanır. Bu bilgiler tamamıyla yanlışolup S.O.S. harfleri hiç bir kelimenin baş harfindenoluşturulmamıştır.
s.o.s çağrısı
s.o.s çağrısı

Tamamen telgraf zamanındankalmadır ve gemilerde de yakın zamana kadartelsiz telgraf kullanılıyordu.Bilindiği gibi telgrafta morsalfabesi denilen sistemde her harf,nokta ve çizgilerin değişikkombinasyonundan oluşuyor.Bu sinyali gönderen manipledenilen alete tek dokunuşta karşıyanokta yani 'bip', biraz daha uzuncabasınca'dııııť sinyali gidiyordu. Gönderenler de, alanlar da morsalfabesini ezbere bildiklerinden bu 'bip' ve 'dııııť lardahangi harfler olduğunuçözüyor ve normal yazıya dönüştürüyorlardı.
İmdat çağrısının çok kolayakılda tutulabilmesi için
| 1908'de üç çizgi, üç nokta, üççizgi olan S.O.S.seçildi. Yani
telsizde 'dııııt, dillit, dillit, bip,bip, bip, dillit,dııııt, dııııt' sinyali aldığınızda hemen acilyardıma ihtiyacı olanbiri olduğunu anliyordunuz.

Filmlerde görmüşsünüzdür.Gemiler, özellikle uçaklar, tehlikeli bir durumda yardıma ihtiyaçlarıolduğunda 'mayday"
(meydey) çağrısı yaparak durumlarını bildirirler.Bu kelime Fransızca'da bana yardım et anlamındaki m'aidez kelimesinden türetilmiştir.
Hiç dikkat ettiniz mi, filmlerde telsizle konuşanher kişinin ismi hep 'Roger (rocir) dır. Hâlbuki 'roger' telsizkonuşmalarinda anladım' anlamında kullanılır ve her iki taraf da cümlenin başında ve sonunda bu kelimeyi kullanırlar.Filmleri tercüme edenler ise bu kelimeyi bir erkek ismisandıklarından, herkes birbirine 'Roger’ diye ismen hitap ediyormuş gibiçevirirler.
Nasıl bizde telefonda harfleri söylemek için Ankara'nın 'A'sı, Bursa'nın 'B'si denilirse Roger kelimesi deİngilizce'de 'R' harfinin tanımı için kullanılır, yani Roger'in 'R'si denilir. R harfi ise mors alfabesinde başlangıçta 'anlama'nın kodu idi. Sonra konuşmalı iletişime geçilince 'Roger’ olarakkullanılmaya başlanıldı. Filmleri tercümeedenlerin ABD bahriyesinde nasıl oluyor da bu kadar Roger bir araya geliyordiye uyanmamaları gerçekten ilginç!
Share this article :

Yorum Gönder

 
Gora İzle | İletişim | Sitemap
Destek : Cem Yılmaz Filmleri | Telif VB... Telif Hakkı © 2013. cem yılmaz filmleri - Tüm Hakkları Saklıdır.. Sitemizde yer alan tüm videolar, kaynak kodları ile video paylaşım sitelerinden alınmaktadır. Telif hakları sorumluluğu bu sitelere aittir videoların hiç biri sunucularımızda yüklü değildir. Hak sahiplerinin iletişim adresimizden talep etmesi halinde UYAR-KALDIR yöntemi işletilerek, istenen içerik iki iş günü içerisinde siteden kaldırılır.