Yoğurt, besin değeri yüksek, çoğu kişi tarafından sevilerek tüketilen, laktik asit fermantasyonu sonucunda elde edilen ve laktik asit bakterilerini canlı olarak ihtiva eden fermente bir süt ürünüdür. Biyolojik değeri yüksek ve hazmı kolaydır.
Yoğurdu ilk defa yapan ve dünyaya tanıtan Türklerdir. Bus nun içindir ki bu besinin adı, yabancı dillere de yoğurt olarak geçmiştir. Türkler, göçebe toplum şartlarının sağlamış olduğu imkânlar ile yoğurdu âdeta hazır gıda standardına getirmişler, dir.
Fransa'ya yoğurt, 16. yüzyılda, Birinci Fransuva'yı tedavi gayesiyle Türkler tarafından götürülmüş ve o tarihte yoğurt Fransa'da daha ziyade ilaç olarak tanınmıştır. Yoğurdun esas yayılması ve geniş çapta Türk sınırlarını aşması 20. yüzyılın başlarına rastlar.
Yapısı ve içerdiği besin değerleri nedeniyle insan sağlığı için büyük önem taşıyan yoğurdun birçok faydası vardır. Yoğurt, kan şekerini düzenler ve kolesterolü düşürür. Sindirimi kolaylaştırıp, bağırsakların çalışmasına yardım eder. Aynı za manda bağırsaklarda bulunan tehlikeli ve zararlı mikropların çoğalmalarına ve hatta yaşamalarına engel olur.
Yorum Gönder