| Telif Hakları | Cem Yılmaz | Erotik Hikayeler | MP3 İndir OSMANLI İMPARATORLUĞU DURAKLAMA DEVRİ | Açık bilgi paylsım alanı

OSMANLI İMPARATORLUĞU DURAKLAMA DEVRİ

osmanlı'da Duraklama Dönemi, Sokullu Mehmed Paşa'nın ölmesiyle başlamıştır. Deneyimsiz kişilerintahta geçmesi ile merkezi yönetimin bozulması sonucu, devletyönetiminde otoritenin sarsılması, halkın devlete olan güveninin azalmasına ve iç isyanların çıkmasına neden olmuştur.Özellikle yeniçeriler padişaha karşı gelmekteydi veyeniçerilerde 'Ocak, devlet içindir.' anlayışı yerine 'Devlet,ocak içindir.' anlayışı gelişmiştir.
Avusturya ve İran seferleri sonucuoluşan ekonomik sıkıntılar, tımar sisteminin bozulması ve nüfus artışınınyarattığı sosyal hayattaki sıkıntılar ve çağıngerisinde kalınması ile eğisin, alanındaki bozulmalar sonucu devlet duraklama dönemine girmiştir. Coğrafi keşiflerle ticaretyollarının önem kaybetmesi, sık padişah değişmeleriyle çok verilencülus bahşişi ve yeniçerilerin artmasıylaverilen ulufe miktarının da artması Osmanlı ekonomisini yıpratmıştır.
Celali ayaklanmaları, Osmanlı toprak düzeninibüyük ölçüde değiştirmiş, ağır vergileryüzünden ya da “Büyük Kaçgun” sırasında yerlerinden olançiftçilerin toprakları mültezimlerin ya da yerel yöneticilerin eline geçmiştir.Vergiler yüzünden borca giren köylüler, işledikleri topraklarısonunda tefecilere kaptırdılar.
Osmanlı toprak düzeninin belkemiği olan tımarsistemi bozuldu. Büyük nüfus hareketleri ortaya çıktı vekentlere büyük göçler oldu.Tarımsal üretim geriledi ve kıtlık tarım ürünleri fiyatlarının yükselmesine yol açtı. Onbinlerce insan yaşamını yitirdi ve pek çok yerleşimyeri yıkıma uğradı. Eğitimin (ilmiye) bozulması da Osmanlıyıgeriletmiştir. Avrupa'daki gelişmeleri (Rönesans,Reform). Osmanlı'nın takip etmemesi Osmanlı için bir dezavantaj olmuştur.Osmanlı Devleti'nin eğitim sisteminin bozulmasınınnedeni Beşik Ule-malığı
22
Osmanlı Tarihi

denilen,sisteminortaya çıkmış olmasıdır. Bu sisteme göre müderrislerin(Oğretmen) yeni doğan çocukları doğduğu andan itibaren medrese (Eğitim yuvası) öğretmeni sayılıyordu.
Share this article :

Yorum Gönder

 
Gora İzle | İletişim | Sitemap
Destek : Cem Yılmaz Filmleri | Telif VB... Telif Hakkı © 2013. cem yılmaz filmleri - Tüm Hakkları Saklıdır.. Sitemizde yer alan tüm videolar, kaynak kodları ile video paylaşım sitelerinden alınmaktadır. Telif hakları sorumluluğu bu sitelere aittir videoların hiç biri sunucularımızda yüklü değildir. Hak sahiplerinin iletişim adresimizden talep etmesi halinde UYAR-KALDIR yöntemi işletilerek, istenen içerik iki iş günü içerisinde siteden kaldırılır.