| Telif Hakları | Cem Yılmaz | Erotik Hikayeler | MP3 İndir Kemalettin BİHZAD | Açık bilgi paylsım alanı

Kemalettin BİHZAD

 Kemalettin BİHZAD Üstad, iranlı res­sam, minyatürcü (? - [?] Tebriz [?] 1537). İlk minyatür çalışmaları göz önüne alındı­ğında 1450’lerde doğduğu sanılır. İranlı Dost Muhammet ve Haydar Mirza, He- rat’lı Amir Ruh Allah’ın öğrencisi olduğu­nu bildirirler. Menakıb-ı Hünerverân ya­zarı M. Âlî ise Tebrizli Pir Seyit Ahmet’ten ders aldığını belirtir. Herat’ta Timurlu sa­rayında Sultan Hüseyin Bay kara ve vezir Mîr Ali Şir Nevai’den destek gördü. 1486-1506 arasında Herat resim okulu’ nu yönetti. 1507’den sonra Özbek hü­kümdarı Şey bek Han’ın sarayında görev aldı. Safeviler’in Herat’ı ele geçirmelerin­den sonra (1510’lar) Tebriz’e gitti, Şah İs­mail ve Şah Tahmasp döneminde ün ka­zandı. Safevi sanatı üzerinde büyük etki­si oldu. Pek çok öğrenci yetiştirdi. Dün­yadaki çeşitli müzelerde ve özel koleksi­
yonlarda bulunan yapıtlardaki minyatür- g lerinde, rahat ve gözü pek kompozisyon- 2 lan, mekâna hayranlık uyandıracak bir bi- ^ çimde yerleştirilmiş ve dramatik bir üslup- la işlenmiş kişileri, renk zenginliği, ince be- zemeciliği ve ayrıntılardaki gerçekçiliğiy­le dikkati çeker. Üslubu ve imzası öğren­cileri tarafından kullanılacak denli ilgi gör­düğünden yapıtlarının saptanması kimi zaman güçleşir. Kahire’deki Ulusal kitap- lık’ta bulunan Sadi’nin ßosfan’inin 1488’de yazılmış bir kopyasında görülen minyatürleri, sanatçının üslubunu belirle­yen yetkin örneklerdir. Minyatürleri sanat­çıya bağlanan ünlü yapıtlar arasında, Bal­timore Walter’s Art Gallery’de bulunan Şerafettin Ali Yezdî’nin Zafername’si, Londra British kitaplığı’ndaki Nizamî Hamse 'sinin kimi minyatürleri sayılabilir. Sadi’nin Dublin’de, Chester Beatty kitap­lığında bulunan Bostan nüshasındaki on bir minyatürün de sanatçıya ait olduğu ketebe kaydından anlaşılır.
Share this article :

Yorum Gönder

 
Gora İzle | İletişim | Sitemap
Destek : Cem Yılmaz Filmleri | Telif VB... Telif Hakkı © 2013. cem yılmaz filmleri - Tüm Hakkları Saklıdır.. Sitemizde yer alan tüm videolar, kaynak kodları ile video paylaşım sitelerinden alınmaktadır. Telif hakları sorumluluğu bu sitelere aittir videoların hiç biri sunucularımızda yüklü değildir. Hak sahiplerinin iletişim adresimizden talep etmesi halinde UYAR-KALDIR yöntemi işletilerek, istenen içerik iki iş günü içerisinde siteden kaldırılır.