| Telif Hakları | Cem Yılmaz | Erotik Hikayeler | MP3 İndir BİAFRA CUBIHiYRİYETİ | Açık bilgi paylsım alanı

BİAFRA CUBIHiYRİYETİ

BİAFRA CUBIHiYRİYETİ Afrikada  devlet. Nijerya'nın kuzey kesimindeki müslüman ve geleneklerine bağlı halklar (özellikle Hausalar ve Pölier) ile, güney -batı kesimindeki müsluman s/e Hıristiyan, Yorubalar ile doğu ve güney doğu kesim lerindeki hıristiyan İooiar arasındaki kökü çok eskilere dayanan anlaşmazlıklar sonucunda, Nijerya’nın doğu bölgesinin ülkeden ayrılmasıyla (30 mayıs 1967) kuruldu. Ayaklanan bölge, yakışık 14 milyon kişinin (yani federasyonun toplam nüfusunun dörtte birinden az) yaşamasına karşılık, ülkenin en zengin kesimiydi. Doğal gaz, petrol, kömür yataklarının ve tropikal ormanların işletilmesi sayesinde, Nijerya’nın toplam üretiminin yüzde 60’tan çoğunu sağiiyoraj

1964’te Güney bölgesi, federal seçimle“: boykot etti; güçlükle sağlanan bir anlaşma, federasyonun dağılmasını önledi. İDOiar’dan olan devle:, başkanı general İronsi, ülkede böigeîeşmeyi yasakladıysa da, 1 ağustos 1968'da bir darbeyle devrildi ve federasyon peniden kuruldu, bu arada Kuzey bölgesi İbolar’a karşı gerçek bir Kiyim uyguladı. Yaklaşık 2 milyon kişi, Doğu eyaletine göç etti. 28 mayıs 1967’de, yeni devlet başkanı general Go-won, federasyonu on iki bölgeye ayırdı; 30 mayısta Biafra, albay Ojukwu’nun yönetimi altında bağımsızlığını ilan etti.

Biafra birlikleri Benin’i ele geçirerek, Lagos’a doğru ilerlediler. Ama eylül ayında geri çekilmek zorunda kaldılar ve kuzeylilerin yeniden ele geçirdikleri topraklarda (Benin ve Asaba) Ibolar kıyıma uğratıldı.

Afrika birliği örgüîü eylül 1967’de sömürge döneminden kalma sınırların dokunulmazlığı ilkesi adına, ayrılmaya karşı çıktı. Bununla birlikte, 1968 yılı içinde Tanzaniya, Gabon, Fildişi Kıyısı ve Zambiya. Biafra’yı tanıdılar: Portekiz, İsrail ve Fransa da maddi yardımda bulundu. Federal hükümet ise SSCB ile Büyük Britanya’dan yardım gördü ve kontrolü elinde tutmayı sürdürerek Biafra’ya hemen etkili bir abluka uyguladı.

18 mayıs 1968’de Port Harcourt’un teslim olması, Biafra’yı kuşatılmış bir kaleye dönüştürdü. Yıl sonunda, en önemli besin üreten bölgeler yitirildi.

Sonunda açlık Biafra’yı yendi. Ojukvu, yetkilerini general Effiong’a devrederek Fildişi Kıyısı’na sığındı. Effiong, 12 ocak 1970’te Lagos’ta hiçbir koşul öne sürmeden teslim anlaşmasını imzaladı.

Share this article :

Yorum Gönder

 
Gora İzle | İletişim | Sitemap
Destek : Cem Yılmaz Filmleri | Telif VB... Telif Hakkı © 2013. cem yılmaz filmleri - Tüm Hakkları Saklıdır.. Sitemizde yer alan tüm videolar, kaynak kodları ile video paylaşım sitelerinden alınmaktadır. Telif hakları sorumluluğu bu sitelere aittir videoların hiç biri sunucularımızda yüklü değildir. Hak sahiplerinin iletişim adresimizden talep etmesi halinde UYAR-KALDIR yöntemi işletilerek, istenen içerik iki iş günü içerisinde siteden kaldırılır.