BİLARDO a. (ital. söze.). Kayağantaş döşeli zemini yeşil çuhayla kaplı, kenarlarında kauçuk şeritler bulunan dikdörtgen bir tahta masa üzerinde “isteka” yardımıyla yuvarlanan üç fildişi topla oynanan oyun. (Bk. ansikl. böl.)
BİLARDO OYUNUNUN TARİHİ Oy. Çin ya da japon bilardosu, hollan-da bilardosuna benzeyen bilardo; aradaki fark,yuvaların masanın üst ucunda olmasıdır. || Elektrikli bilardo, eğik bir tablayla ışıklı bir sayı göstergesinden oluşur. (Oyuncu, beş adet madeni bilyeyi, teker teker, sayı sağlayan çubuklara dokunacak biçimde gönderir.) [Bu oyuna FLİP-PER de denir.] || Hollanda bilardosu, sağ kenarında topun isteka ya da yayla fırlatıldığı bir yuva bulunan hafif eğik tahta masa. (Masanın yüzeyinde kemer ve çiviler vardır; topun yüzeyinde alt ucundaki numaralanmış yuvalara girmeden önce bunların arasından geçmesi gerekir.) |
|İngiliz bilardosu, uçlarından biri hafifçe yuvarlatılmış ve üzerinde 1 ’den 9’a kadar numaralanmış 9 delik bulunan tahta masa. (Oynanan top başka bir topu bu 9 delikten birine sokmak zorundadır.) Nicolas bilardosu, kenarlarında kauçuk puar-lar bulunan küvet biçiminde yuvarlak tahta masa. (Oyuncular, mantardan yapılmış bir topa puarlarla hava püskürterek küvetteki deliklere sokmaya çalışırlar.) Rus bilardosu, topların (kırmızı topa dokunduktan sonra) masa üzerindeki deliklere sokulmasına dayanan bilardo oyunu.
Bilardonun mobilyacılıkta ortaya çıkması 1510’lara rastlar ama, yaygınlaşması Louis XIV’ün saltanat döneminde gerçekleşir. XVI. yy.’da bilardo hemen hemen bugünkü biçimini aldı. Sopaların ucu kıvrıktı ve “bilardo” diye adlandırılıyordu. Düz istekaların kullanımına XIX. yy.’da başlandı. Hemen hemen her zaman taşınabilir olan masa, sehpalar üzerine yerleştirilirdi; oyun, çubuklar ve iki topla oynanırdı.
Masanın boyutları değişik olmakla birlikte boyu, her zaman eninin iki katıdır. Oyun, istekayla fildişinden yapılmış bir topa vurarak oynanır; ancak, her vuruşta top diğer iki topa (rakip oyuncununkine ve kırmızı topa) dokunmak zorundadır, böylece yapılan her karambol bir sayı sayılır. Başarılı bir karambolden sonra oyuncu, bir yenisini deneyebilir, böylelikle bir seri yapma olanağını elde eder. Oyunu zorlaştırmak için çoğu zaman bilardo çuhasının üzerine, dikdörtgenler ya da dörtgenler oluşturan, bantlara paralel çizgiler çizilir. Oyuncular seriye devam etmeden önce en az bir topu bu dörtgenden dışarı çıkarmak zorundadır (bu seriye çerçeveli parti denir).
Yorum Gönder